Czech National Team

Týmové fórum
Právě je ned 17 pro, 2017 07:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: čtv 07 úno, 2013 23:26 
Offline Stats

Registrován: čtv 07 úno, 2013 23:15
Příspěvky: 4
Datum narození: 02 bře 1924
ID CNT statistik: 235
U CPU to lze snadno v boinc managerovi, ale lze to stejne omezeni nastavit i u GPU? jde mi jak o spotrebu tak hlavne o hlasitost vetracku, ktery se samozrejme pri 100 procentnim vyuziti GPU rozjede naplno...kdybych to dal treba na 70 procent, porad to bude vykonnejsi nez CPU, pokud jde o kredity...


A jeden obecny dotaz - da se v kostce rict, proc jsou graficky karty o tolik moc vykonnejsi v projektech nez i treba vic jadrovy procesory? kdyz mam doma ted treba 3,2GHz ctyrjadro, tak sem si rikal, ze to je fajn moderni procesor, ale proti 3 roky stare ATI HD 5750 je to zjevne slabota :)


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pát 08 úno, 2013 07:28 
Offline Stats
78.9473684211 %
78.9473684211 %

Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
Příspěvky: 6332
Datum narození: 0- 0-1956
ID CNT statistik: 10124
Regulace GPU load prostředky Boincu není možná, prostředky třetí strany ano, třeba efmer throttle.
Na CPU máš čtyřádro, v GPU několikaset jádro a navíc superrychlou VRAM hned vedle výpočetních prvků, není se co divit. Protože však na GPU jde o paralelní výpočty, většina běžných algoritmů je bez úprav nepoužitelná, napsat výkonnou několikasetvláknovou aplikaci s proměnným počtem vláken (podle hostitelské GPU) je práce pro specialisty. Navíc většina výpočtů na paralelní výpočet ani nejde převést, protože k pokračování je nutné znát výsledky předchozího běhu algoritmu.
Třeba Albert&Einstein není na GPU žádný zázrak, protože používá pouze 50 paralelních vláken.

_________________
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 424x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 9xObrázek Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pát 08 úno, 2013 15:03 
Offline Stats
42.1052631579 %
42.1052631579 %

Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
Příspěvky: 751
Bydliště: Brno
Datum narození: 14 bře 1987
ID CNT statistik: 12781
Hmmm škoda, že to nejde, taky bych byl pro....
A dá se nějak omezit aktivita GPU časovým obdobím kdy počítat a kdy ne ?
Například uvedu chci aby CPU počítalo pořád, ale GPU chci aby jelo jenom dejme tomu od 10:00 do 14:00.....
Předem díky za odpověď. 22rrr

_________________
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pát 08 úno, 2013 16:24 
Offline Stats
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 29 bře, 2007 09:41
Příspěvky: 9418
Bydliště: Brušperk, 48 let
ID CNT statistik: 1
eLPeCKo píše:
...
A dá se nějak omezit aktivita GPU časovým obdobím kdy počítat a kdy ne ?
...

V nastavení BOINC tato volba není (dá se tam pouze časovat výpočty pouze celkově).

Ale napadá mě jak toho dosáhnout. V cc_config lze zakázat počítat na GPU, takže si napsat jeden cc_config pro počítání na GPU a druhý pro nepočítání na GPU, dále si napsat jeden skriptík v plánovači úloh na zapnutí a druhý na vypnutí a v určitých časových intervalech ty cc_configy přehazovat 45cc .
Podobná varianta je nastavit exclusive app pro GPU a plánovač by tuto aplikaci pouštěl a killoval.

EDIT : reakce na eLPeCKo.

_________________
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pát 08 úno, 2013 16:34 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 903
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
Taky se dá použít podtaktování ve 3D jak grafického procesoru tak pamětí. Mojí 5850 ve 3D klesne spotřeba při frekvenci pamětí z 1000 na 300 Mhz cca o 30W. Software sapphire trixx.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: ned 10 úno, 2013 11:45 
Offline Stats

Registrován: čtv 07 úno, 2013 23:15
Příspěvky: 4
Datum narození: 02 bře 1924
ID CNT statistik: 235
Jenze kdyz podtaktuju GPU, tak zas pri hrach mi to nepojede jak chcu :)


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: ned 10 úno, 2013 12:13 
Offline
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: ned 20 črc, 2008 08:31
Příspěvky: 986
Napadá mě: proč nejet jen ty projekty, které kartu v default nastavení vytěžují málo, např. EINSTEIN, POEM, WCG-HCC.
Další možností je nastavit v BM-aktivity: "Počítat na GPU jen když počítač není využíván". Tato varianta je trochu problémová, že se nepočítá ani, když třeba něco píšeš nebo čteš webové stránky. Na druhou stranu by to mohlo trhat video-chce to vyzkoušet. Máme v týmu vyzkoušenou první variantu a normálně se dá na počítači projektovat v ARCHI CADu včetně vizualizací. Na hraní her je lepší vypnout výpočty natvrdo.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: ned 10 úno, 2013 15:47 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 903
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
Když hraju hry tak nepočítám a přepnu si profil na default.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: ned 10 úno, 2013 20:47 
Offline Stats
42.1052631579 %
42.1052631579 %

Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
Příspěvky: 751
Bydliště: Brno
Datum narození: 14 bře 1987
ID CNT statistik: 12781
Moje základní otázka byla na komplu ke kterému nemám přístup a nešahám naň a počítá to dle preferencí.....
Což takty hodím zpátky, když jdu hrát moc nesplňuje :smt023
Asi vyzkouším tipy od vklibera, ale nevím kdy budu fyzicky u počítače 22rrr

_________________
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pon 11 úno, 2013 01:17 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 903
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
Sorry
To bylo pro msygota.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pon 11 úno, 2013 10:53 
Offline Stats
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 29 bře, 2007 09:41
Příspěvky: 9418
Bydliště: Brušperk, 48 let
ID CNT statistik: 1
Pokud chceš vypnout počítání na GPU pouze při hraní nějaké hry, stačí ji nastavit do exclusive app pro GPU.

_________________
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pon 11 úno, 2013 16:30 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 903
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
Jenže to pozastaví všechny výpočty i na CPU. A většina her jede 1 - 2 vlákna až na pár vyjímek 2+.
Takže to nepoužívám a při hraní jedou 2 - 3 jádra pro výpočty.
Vyplatí se to jen u těch optimalizovaných her.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pon 11 úno, 2013 18:16 
Offline Stats
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 29 bře, 2007 09:41
Příspěvky: 9418
Bydliště: Brušperk, 48 let
ID CNT statistik: 1
Dadu from Silesia píše:
Jenže to pozastaví všechny výpočty i na CPU. A většina her jede 1 - 2 vlákna až na pár vyjímek 2+.
Takže to nepoužívám a při hraní jedou 2 - 3 jádra pro výpočty.
Vyplatí se to jen u těch optimalizovaných her.

NeNeNe. 45cc
Koukni do manuálu, jsou tam dvě rozdílné vlastnosti :
Kód:
  <exclusive_app>exe</exclusive_app>
  <exclusive_gpu_app>exe</exclusive_gpu_app>
Nezkoušel jsem, ale podle manuálu by mělo dojít k pozastavení výpočtu na GPU nebo CPU. Volba pro CPU je od verze 6.3.13, volba pro GPU je od 6.10.20.

_________________
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: pon 11 úno, 2013 21:35 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 903
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
Tak to já myslím funkci co je v manageru né ruční editaci. Zase jsem se přiučil. 45uu

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: stř 13 úno, 2013 06:14 
Offline Stats
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27 říj, 2006 09:19
Příspěvky: 16174
Bydliště: Újezd u Brna
Datum narození: 03 bře 1977
ID CNT statistik: 71
Já bych tohle udělal jednoduše, přes "plánované úlohy" ve woknousích. Stačí si udělat jeden baťák, který bude výpočty na daném GPU projektu povolovat a druhý, který je zakáže. Čas, kdy se který pustí si pak v tom plánovači nastavíš a nastavíš puštění každý den, tedy neustále, nebo jak ti to bude vyhovovat. CPU projekty a jejich nastavení, to přitom nijak neovlivní.

Nebo pokud by jsi to chtěl nějak měnit, tak povol vzdálený přístup a ten příkaz si naplánuj na svém PC. Dálkově tak můžeš ten BM ovládat stejným způsobem a kdykoliv si to u sebe přenastavovat.

_________________
Galerie CNT
Statistiky CNT od vklibera
Moje osobní statistika!
Kde a kdy jsem byl UoD
testovací balíček CNT 2017
tabulka výsledků testovacího balíčku CNT 2015


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: sob 16 bře, 2013 20:22 
Offline Stats
42.1052631579 %
42.1052631579 %

Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
Příspěvky: 751
Bydliště: Brno
Datum narození: 14 bře 1987
ID CNT statistik: 12781
Tak jsem nastavil vlc.exe do GPU exclusive apps a testoval jsem, žel testy dopadli špatně :smt022
Nastavení je počítat na GPU dle předvoleb, v cc_config je v sekci options přidán řádek <exclusive_gpu_app>vlc.exe</exclusive_gpu_app> a když spustím vlc, tak se nic neděje a GPU jede vesele dál :smt022
Koukal jsem do správce úkolů a proces je tam označen jako vlc.exe *32 ale ani při takovémto zápisu v cc_config to odmítá spolupracovat jak bych si přál :smt102
Neřešili jste někdo podobný problém, nebo napadá někoho v čem by to mohlo být ?
Předem díky za nápady a rady 22rrr

_________________
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: sob 16 bře, 2013 21:24 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 903
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
Člověče já používám tu funkci co je v manageru - výpočetní předvolby - exkluzivní aplikace - spouštecí .exe.
Teď mám asteroid + milka a pozastavuje se to normálně.
Boinc 7.0.28 64bit

edit pravda pozastaví se všechno to ty nechceš.

_________________
Obrázek


Naposledy upravil Dadu from Silesia dne sob 16 bře, 2013 21:31, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: sob 16 bře, 2013 21:31 
Offline Stats
42.1052631579 %
42.1052631579 %

Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
Příspěvky: 751
Bydliště: Brno
Datum narození: 14 bře 1987
ID CNT statistik: 12781
ale ta funkce je jenom pro CPU, nebo se pletu ?

_________________
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: sob 16 bře, 2013 21:31 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 903
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
ne stopne to vše

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Da se omezit vyuziti GPU?
PříspěvekNapsal: sob 16 bře, 2013 21:40 
Offline Stats
42.1052631579 %
42.1052631579 %

Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
Příspěvky: 751
Bydliště: Brno
Datum narození: 14 bře 1987
ID CNT statistik: 12781
Tak to nic...já potřebuji stopnout jenom GPU..... 33aaa

_________________
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz