Stránka 10 z 19

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: stř 27 zář, 2017 20:37
od Honza1616
Dadu from Silesia píše: Slovní spojení Kus špatného křemíku se používá u čipů, které mají horší vlastnosti nemá to nic společného s extémním taktováním. Ono je rozdíl na tepolotě a následně i spotřebě pokud pouštíš do čipu stejné architektury 1.2 v nebo 1.3v. Na to bylo poukazováno. Podle tvého coretempu pouštíš do CPU 1.3750v a Honza1616 pouze 1.050v. Takže ano máš hodně špatný kousek CPU stejné architektury vzhledem k napětí a frekvenci a jedno kolik máš jader.
On nerozporoval tvůj výběr pouze hodnotil jeho vlastnosti v rámci architektury a ty zněj děláš debila. Alespoň to tak vyznívá podle tech smailíků. 22rrr
Diky. Aspoň někdo to pochopil. Přesně na to jsem narážel. Stejná architektura jen méně jader a přesto ma vyšší Volty v čipu a stejnou teplotu i za podminek že je to o řadu nižší verze CPU. Čekal bych tedy přímou úměrou lepší vlastnosti. Když ma stejnou teplotu proč musí do čipu pouštět tolik energie, že....?!
A 0.3V je sakra velkej rozdíl.
Třeba těmto výsledkům bych moc v testech nevěřil a počkal bych na dalšiho recenzenta ktery by si koupil R5 a až pak bych si výsledky nějak zprůměroval. Toto se mi opravdu nezdá... a nebo je ten cip tak špatný, kdo ví, ukáže se časem.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: stř 27 zář, 2017 20:42
od Honza1616
Každopádně pokud se časem ukáže ze všechny R5 jsou stejné ''špatné'' tak bych si radši připlatit za R7 nebo spíš Threadripper a za cenu stejné spotřeby bych provozoval o 2 jadra víc

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: stř 27 zář, 2017 20:57
od Dzordzik
TR stejná spotřeba jako R5? Asi těžko ... jedna věc je udávané TDP a druhá reálná spotřeba.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: stř 27 zář, 2017 21:07
od LookAS
Honza1616 píše:Čekal bych tedy přímou úměrou lepší vlastnosti. Když ma stejnou teplotu proč musí do čipu pouštět tolik energie, že....?!
A 0.3V je sakra velkej rozdíl.
třeba tu platí něco podobného jako to co u mého postaršího Intel CPU (a možná v pozměněné verzi i u novějších).

Kód: Vybrat vše

An Intel "batch" code looks something like this.
3849A015
A = Stepping ("A" less voltage more heat, "B" more voltage less heat, "C" too rare to know advantages)
Každý kus CPU je jiný, u toho mého ale automaticky neplatí, že ten s vyšším VID je zákonitě horší. něco jsem si jich odzkoušel.
viz:

Kód: Vybrat vše

Next look at the stepping. Decide by your cooling. I recomend A batches for good water setups for daily, and since they are generally lower VID then B batches, should be better with extreme cooling. B batches are going to be better for air, or entry water setups. They will also generally draw less power. 

pokud se to dá mezi vámi dvěma nějak porovnat (moc proměnných), tak jeho Ryzen s o 0.3V vyšším napětí má stejnou teplotu jako ten tvůj s napětím nižším.


dodatek:

Kód: Vybrat vše

Common Mistakes
Low VID vs high VID

A low VID sample is going to be a high leakage chip (good for benching with extreme cooling, high VID is better for daily). VID is determined by TDP. If a CPU has a TDP of 125W, when they are setting the VID, they are setting it so it does not go over the TDP. If the range for a certain CPU is 1.2-1.5, and a CPU is going past the 125W TDP, they will give it a low VID. So a 1.25v CPU would be a low VID CPU, but a high leakage CPU. Now you take that 1.25VID CPU, and set it to 1.4V, it will now be drawing more power then a high VID CPU that started at 1.4V. 

So in reality, for a daily system or system cooled by air or water, you DO NOT want a low VID CPU. They are better then high VID CPUs for LN2 or other xtreme cooling though. 

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 00:15
od Dadu from Silesia
Intel a AMD v tomto nejde porovnat pro rozdílnou architekturu.
Rozseknout to mužou testovacím balíčkem pro 6 jádra kdy Honza1616 vypne dve jádra sníží frekvenci na úroveň Plšáka Ráďi a změří spotřebu. Protože o tu jde při nonstop počítání nejvíce anebo změří 8 jader a ukáže se jestly s nižším napětím bude mít stejnou spotřebu jako 6 jádro.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 00:35
od ® Plšák Ráďa ®
Je rozdíl mezi X (TDP 95W) a bez X (TDP 65W), proč asi? Rozepisovat to tu nebudu. 33aaa Aspoň má na přetakt k 4GHz návod jak toho dosáhnout, já nemusím, max. zvýším násobič a do krajností i frekvenci Bus Speed 45ff
A další otázka je, teplotní senzor měří v pořádku ? Koho je přesnější ?
Prostě moc otázek. Nejlepší test je akorát tak taktovat postupně procesor, doku nebude vykazovat chybu při validaci.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 01:05
od Dadu from Silesia
Lol

Připravované procesory AMD Ryzen mají mít již v základu všechny otevřený násobič a jsou tak vhodné pro přetaktování. Mnohé proto může mást označení "X" u některých modelů Ryzen.

Ona přípona "X" neznamená, že má procesor otevřený násobič, ale rozšířený frekvenční rozsah, neboli extended frequency range (XFR). Jedná se prakticky o jakýsi druhý stupeň TurboCore frekvence, neboli automaticky nastavitelný frekvenční strop procesorů Ryzen při využití lepšího chlazení. Jinými slovy půjde o frekvenci nad hranicí turba, z níž mohou těžit uživatelé, kteří zainvestují do lepšího chladič

Abychom rozlišili XFR a TurboCore frekvenci, musíme zmínit, že TurboCore lze provozovat stabilně při využití chladiče dodávaného v boxu, nebo takového který zvládne uchladit dané TDP. Pro bezpečný a stabilní provoz s XFR by pak měl být zapotřebí chladič výkonnější.

Turbo máte stejné 3.7 Ghz ty máš XFR jenže na něm neběžíš podle screenu. Takže samotné tvoje CPU říká, že je něco špatně.

Až budeš mít čas zkus snížit napětí pokud jsi to nechal tak jak jsi to složil je možné, že deska na AUTO pouští zbytečně moc napětí. To desky rády dělají.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 01:29
od Honza1616
To se tady rozjela zajimavá debata.
Me to prostě nedá :D ja na to v patek nebo o víkendu vlítnu když bude čas, podtaktuji o 0.1GHz, vypnu 2 jadra a změřím spotřebu jak v CoreTemp tak celkovou na zásuvce a samozrejmě teplotu při počítání WCG...

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 09:32
od Honza
Jo, zajímavá debata.
S ohledem na taktování a spotřebu...STABILITA.

Na PG jede SoB double-check. V podstatě se udělal double check všeho, co dříve spočítal původní Seventeen or Bust, až do N=17M.
Prakticky to vypadá tak, že se jako jeden result importuje výsledek z původního SoB (než se jim to podělalo a nemaj zálohy) a proti tomu se v rámci WU pustí další result z PG pod BOINCem.
No, a zjistilo se, že cca každý 20. výsledek z původního SoB je vadný.
Tady je vidět smysl BOINCu a replikací.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 10:23
od Dzordzik
A jak to že je každý 20 výsledek vadný, když tam je proces validace? Snad pokud by byl vadný tak neprojde validací, nebo se pletu?

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 10:27
od Honza
Jedna sada resultů je importována z původního Seenteen or Bust non-BOINC projektu, druhá sada je znovu počítána v rámci PG BOINC. Proto double-check a právě tento proces validace jej odhalí, kdežto dřívější non-BOINC projekty typu SoB nebo SETI nebo CPDN dávali v menším či větším procentu špatné výsledky. Někde to vadí víc, někde méně, někde je to fatal.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: čtv 28 zář, 2017 13:21
od ® Plšák Ráďa ®
Ještě jednou to napíšu:
- kupoval jsem si X verzi, ne abych si na někom honil své ego
- kupoval jsem si X verzi, aby už v základu měla vyšší takty, ale s vědomím, že je to už TDP 95W a tím bude mít i vyšší voltáže
- kupoval jsem si X verzi, abych to maximálně při turnajích mohl nahodit na 4 GHz bez žádných komplikací s validací (ale tohle ještě jsem nestihl testnout, protože huntím WCG zelený odznak a až budu mít na to vůbec chuť to testnout. Uvědomte si, že já po celou dobu měl FX 8320, předtím Phenom II a jaksi ten skok výkonnostní tohoto procesoru R5 1600, celková spotřeba sestavy, teplota skvělá mne neskutečně překvapila, že jaksi ani nemám chuť něco navyšovat. Vy jste měli ty své prdítka kdo ví kolik let od Intelu, takže až takový nadšení nemusíte mít jako já. )
- kupoval jsem si X verzi, protože jsem ve skříni nechtěl mít další kus těžítka (myšleno chladič)
- kupoval jsem si X verzi s 6 jádry, protože cenový skok na 8 jádrový byl 1/3-1/2 a 1600 bez X byla levnější o 600,- Kč tak proč nekoupit X s vyššími takty. A tu uškudlanou částku místo 8 jádra jsem radši vrazil do pamětí s CL 14 a něco ještě zbylo.

Měl jsem v plánu vůbec nekupovat 6 jádro a šel bych do R5 1400 (4jádra/8vláken). Ale když jsem si tak v duchu řekl, že za rok bych si říkal měl sis připlatit za R5 1600. Tak jsem koupil 1600. Nehledě to, když se podíváte na rozdíly jaký jsou mezi těmi 2 procesory 1400 vs 1600 zásadní. Takže proč ne 8 jádro pro mne. Jo a nechtěl jsem, abych škudlil na kvalitě desky a na typech pamětí. Jsem si vybral ty 3 komponenty tak, aby to kvalitativně odpovídalo, prostě nekoupit si místo toho 8 jádro a obsadit do levnější desky a paměťmi o nižší latenci a nižší frekvenci. Kdo má ještě více peněz na rozhazování a vyhazování , ať si jde jak říkáš klidně do mnohem dražšího Treadriperu, ale tam je vše cenově výše od základovky, po pamětech (bráno, že je vhodné to obsadit 4 sloty pamětí a ne 2 do dualu) a vodního chlazení.

Celková spotřeba mé nové sestavy, když vypnu monitor ukazuje 285-300W v zátěži (chtělo by to zatížit CPU něčím vic náročnějším než je WCG, GPU počítá PG AP27. Sestava: R5 1600X, GTX 1060 a 1050 Ti, 2x SDD a 1x HDD 2,5", 5x ventilátory, zdroj Seasonic Platinum).

Víc se k tomu nehodlám vyjadřovat, prostě tečka. Jo a nechytej se zase věty: obsadit do levnější desky a paměťmi o nižší latenci a nižší frekvenci. Nebylo to určeno tobě 22rrr

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 01:11
od Honza1616
ještě k té diskuzi že R3 a R5 jsou jiné archytektury nebo co to zde bylo psané....... tak zde je vysvětlení,
https://www.svethardware.cz/amd-dva-cip ... mene/45183
především poslední část článku s tim posledním screenem z Twitteru kde je vidět že Ryzeny a ThreadRippery jsou z jednoho substrátu a jak jsem už řekl, záleží na kvalitě a jen Top 5% jde na výrobu ThreadRipperu zbytek na Ryzeny a to co se nehodí ani na Ryzen 3 se vyhazuje
krásné vysvětlení i s potvrzením od šéfa AMD... takže asi tak.
jinak je to celkově zajimavej článek, že AMD využilo absolutně nefunkční čipy k vypodložení IHS aby se neprohýbalo 45hh
ale vrtá mě hlavou když Epyc má být serverový CPU takže stejně bude mít jiné zák.desky s jinou paticí a chipsetem proč musí mít ThreadRiperr tak zbytečně velké pouzdro když by stačilo poloviční velikosti pouze pro 2 čipy, jedině snad že by chtěli ušetřit na nákladech na výrobu
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
jelikož a protože jsem před chvíli přišel z práce a nechce se mi spát tak jsem sedl k bedně s Ryzenem, v Biosu jsem odpojil 2 jádra nastavil takt na 3,7GHz, se sníženým taktem jsem o 0,1V snížil i napětí a výsledek je zde jak jsme slíbil až na víkend
jak jsem předpokládal tak se teplota snížila.... (samozřejmě i spotřeba)
https://ctrlv.cz/shots/2017/09/29/VJMz.png
spotřeba na zdroji - (měřím pouze kabel ze zdroje) abych vyloučil monitor a vše okolo co je zapojené do rozbočovače, aby byli výsledky co nejpřesnější avšak s 1 SSD, 2 větráky a GTX780
suma sumárum spotřeba v průměru 168W a pokles asi o 20W
btw hodnota u VID je špatná ukazovat má správně 1,1812V ale to je pořád pod R5 takže to na tom stejně nic nemění

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 05:07
od ® Plšák Ráďa ®
No jo tak jsem taky VYPL grafiky (jsou tam 2 viz.předchozí příspěvek) VDDCR 1,25-1,27V a podmínky stejný jako v mém předchozím příspěvku, jen že nepočítám AP27 jednotky a spotřeba lítá v rozmezí 136-141W a teplota 50°C. Hodnoty změřeny po 25 minutách vypnutých grafik. Teplotu v místnosti nemám změřenou, ale není mi tu zima a ani horko tak tipuji 22°C 45ff PC skříň je zavřená, nemám otevřenou bočnici skříně, vše tahají ventilátory dovnitř a ven.

PS: já se vůbec divím, že někteří chtějí porovnávat teplotu CPU a podle toho vyhodnocovat "špatný kus křemíku". Vůbec tenhle parametr nezapočítávejte a nesrovnávejte , máte jiný podmínky než má ten s kterým to chcete porovnávat (teplota prostředí vaší místnosti je uplně jiná, jinak máme nastavený chlazení uvnitř skříně, kde se ventilátory točí jinými otáčky a tím pádem opět další odchylka v měření). Pokud vysloveně není odchylka veliká plus-minus 10°C, tak bych na tenhle parametr nikdy neukazoval a nehodnotil 45bb Jen ještě doufám, že mi nebudou strženy body z toho, že frekvence procesoru není jaksi přesná na 3.7 Ghz.

Pokud člověk prodělá ve škole aspoň základní laboratorní měření, tak to snad chápe :smt102

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 12:32
od LookAS
ze zvědavosti, zkoušel si nějakou delší zátěž v Primegridu pod LLR?

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 12:41
od Dadu from Silesia
Co furt všechno bereš jako útok na sebe :smt017.
My celou dobu řešíme zda je vyšší napětí (špatný kus křemíku)nižší řady pravidlem na základe screenu z coretempu. Honza se pozastavil jen nad tím, že s nižším počtem jader máš stejnou výhřevnost což jsme dali do souvislosti s větším napětím(špatný kus křemíku) a tedy horšími vlastnostmi tvého čipu. Tvůj post byl pouze impulz k diskusi o čipech.

Tvůj výběr je nám šuma fuk.

PS termín špatný kus křemíku se používá na PC fórech kde se řeší vlastnosti CPU což ty evidentně nevíš a snažíš se to stále schazovat.

Užívej si svůj CPU tvoje spokojenost s ním je nejdůležitější.

PS2 zdá se že XFR je třeba aktivovat koukni do biosu jestli je zaplý podle posledního screenu nejedeš stále na max co by mohl CPU automaticky jet 45nn

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 13:58
od ® Plšák Ráďa ®
V BIOSu jsem tedy hledal nastavení voltáže pro cpu, byl tam už nastaven offset, dal jsem auto. Dále jsem hledal položku, který využije max. frekvenci, našel jsem TPU, které bylo nastaveno "Keep Current Settings", nastavil jsem TPU II a nahodilo to po restartu 4.0 GHz automaticky.
Obrázek
Po nabotování mi jede voltáž na 1.44-1.5V, takže se to zvedlo ještě více.

Se dívám, že mi spočítal všechny jednotky WCG a natáhl si PG GCW (LLR), ale i tak se to drží pěkně. Důležitý bude zda validace bude úspěšná. Ventilátory běží standartně, počítač je tichý 45hh Spotřeba sestavy je podle watmetru ... 170-175W nyní při 4.0 GHz.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 17:07
od Dzordzik
Stejně je skoro 1,5V masakr. Já jedu na 1.000V a při plném vytížení všech jader jsem na 47st s jednovětrákovým chladičem.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 18:11
od ® Plšák Ráďa ®
Zkoušel jsem snížit za běhu voltáž při 4GHz na 1.35V to padlo (odnesla to WUProp jednotka, PG GCW běží dál), na 1.4V to ještě fungovalo, pak jsem dal skok o 0.05V (kde je ta hranice zkoušet nebudu). Já nejsem žádný OC a nikdy nebudu, na turnaje by to stačílo, aby to drželo 4GHz. Na dlouhodobé počítání mne stačí míň. žravá alternativa na 3.7GHz. Teď jsem si vypl HT a nastavil 6 cores s MT jednotku GCW při 4GHz.

PS: Pokud si myslíte, že procesor "je vadný", protože to má fungovat na nižší voltáži a mohlo to za čas odrovnat jiné komponenty, tak bych ho reklamoval. Ale dost pochybuji, že tohle je na uznání výrobní chyby.

Re: nové AMD procesory Ryzen

Napsal: pát 29 zář, 2017 18:33
od Dzordzik
On není vadný, jenom méně kvalitní, tj. na udržení nějaké frekvence holt potřebuje vyšší napětí a tohle reklamovat ani nezkoušej, neuspěješ. Proto ti co to hrotí nakoupí 10-30ks a vybírají ten nejkvalitnější, ten co udrží vysokou frekvenci při nejmenším napětí je nejkvalitnější a nejmenší spotřebu a nejvyšší OC potenciál. Pokud to funguje tak buď spokojený a je.