GPU Grid na Linuxu

Fórum o projektu

Moderátoři: petnek, nenym, Zelvuska

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17735
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

GPU Grid na Linuxu

#1 Příspěvek od forest » sob 04 říj, 2008 20:48

První poznatky z 64-bit Linux použití jsou dost hrozné. Mám sice jen G8600, ale počítat se to nedá.
Jednak si to vezme jedno jádro. Jsou prostě 4 jednotky které se zpracovávají naráz, ale jedna z toho je právě GPU Grid který by měl chodit jenom na GPU a CPU nechat svá 4 jádra.

Další negativum je zpomalení celého systému. Vše se trhá a funguje s velkou odezvou, což je nepříjemné. Nechám jednu tu jednotku asi zpracovat, ale fakt to není jinak použitelné.

RAMky si ta jedna jednotka vezme 100MB, což je taky docela dost.

Uživatelský avatar
KPX
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 869
Registrován: pát 03 lis, 2006 23:24
ID CNT statistics: 349
Bydliště: Praha

Re: GPU Grid na Linuxu

#2 Příspěvek od KPX » ned 05 říj, 2008 00:55

To ze si to bere jedno jadro ale nezavisi na kvalite karty, ne? To by delal i s 280kou. Ale zajimalo by mne, jestli to zavisi na systemu - jestli vsechny vypocty na grafice budou brat jedno jadro, nebo je to jen zalezitost Linuxu...?
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17735
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: GPU Grid na Linuxu

#3 Příspěvek od forest » ned 05 říj, 2008 06:58

Podle toho co jsem četl včera zkušenosti členů CNT na Windowsech, tak tam jim to CPU už nezatěžuje vůbec a předešlý stav jsem pochopil tak, že jim počet jader zůstal stejný, jen se část výkonu CPU věnovala i GPU výpočtům.
Proto mě překvapilo, když najednou místo 4 úkolů CPU zpracovávalo jen 3. Kreditově to vyjde taky dost špatně. Po 10 hodinách mám zpracovaných 18% z té jednotky. Polopatě řečeno, to co takhle zpracuje GPU, bych na tom jednom jádru které si to vzalo zpracoval taky a ještě o 1/3 víc. Opravdu to zatím s touhle kartou nemá smysl a Folding na Linuxu nejede 45dd

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17735
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: GPU Grid na Linuxu

#4 Příspěvek od forest » stř 08 říj, 2008 08:10

Tak jsem tu jednotku včera odevzdal a měl jsem z toho fakt dobrej pocit, že jsem na tomhle projektu mohl pomoct. Vzhledem ale k tomu co jsem zde psal dříve, pokračovat prozatím nebudu.

Uživatelský avatar
tomas
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 58
Registrován: pon 18 pro, 2006 20:30

Re: GPU Grid na Linuxu

#5 Příspěvek od tomas » sob 29 lis, 2008 06:25

Tak po dlouhé době jsem se vrátil k Boinc , abych otestoval novou vymoženost Nvidie Cuda.
Nainstalovala se mi GPU Grid aplikace verze 6.51 a potvrzuji Brutální zátěž grafiky. Vykreslování se pěkně škube, ale při pauznutí výpočtu se vše vrátí k normálu. Ale nezatěžuje mi žádné jádro procesoru, pěkně běží na grafice a cpu je volné pro jiné boinc aplikace.
Jediný problém mám s právy. Boinc mi běži jako služba s právy uživatele Boinc a připojením do skupiny Video se nechce spustit a zůstane viset ve fázi spouštění (asi chyba Boinc Verze 6.2.15, novější v balíčkovacím systému Gentoo Gnu/Linuxu nemám a jinou si kvůli udržení pořádku v systému rvát nebudu). Naštěstí to jde obejít změnou práv /dev/nvidiactl po každém spuštění grafického rozhraní , jinak wu házela chybu výpočtu (permission denied v popisu chyby).
Imho je to dobrá app pro kredit huntery, 3200 kreditů za wu je dost. Na mé 8800GT přetočené výrobcem z 600 na 700 Mhz je wu za 54400 s (viz popis stderr out

<core_client_version>6.2.15</core_client_version>
<![CDATA[
<stderr_txt>
# Using CUDA device 0
# Device 0: "GeForce 8800 GT"
# Clock rate: 1674000 kilohertz
# Number of multiprocessors: 14
# Number of cores: 112
MDIO ERROR: cannot open file "restart.coor"
# Using CUDA device 0
# Device 0: "GeForce 8800 GT"
# Clock rate: 1674000 kilohertz
# Number of multiprocessors: 14
# Number of cores: 112
# Using CUDA device 0
# Device 0: "GeForce 8800 GT"
# Clock rate: 1674000 kilohertz
# Number of multiprocessors: 14
# Number of cores: 112
# Time per step: 64.094 ms
# Approximate elapsed time for entire WU: 54480.156 s
called boinc_finish

</stderr_txt>
]]>
)

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

Intel Core i7 + 4x nVidia GTX295

#6 Příspěvek od Prazdroj » ned 25 led, 2009 20:59

V sousedním vlákně o Windows se nedávno dával odkaz na nejsilnější mašinu na GPUGridu, Phenom X4 + 4xGTX280, je mu dělána reklama i přímo na stránkách GPUGridu - http://www.gpugrid.net/gallery.php

Ale pěkně v tichosti se objevil nový, přibližně dvojnásobně výkonný, stroj. Když byla uvedena na trh GTX295, říkal jsem si, že moc uplatnění v BOINCu nenajde, díky tomu, že je dvoujádrová a díky nesmyslnému omezení počtu stažených jednotek jen na počet jader, by mohly být použity jen dvě tyto grafiky. Tedy efekt podobný tomu, jako je u toho Phenomu. Ale zapomněl jsem na i7 s virtuálním počtem 8 jader, který dokáže stáhnout dost práce i pro čtyři tyto grafiky, tedy osm jednotek.

http://www.gpugrid.net/show_host_detail ... stid=11011

Kdo má tedy dost peněz navíc (cca 90 tisíc) a je ochoten za tuto stvůru platit i elektřinu, může mít doma počítač s budoucím RAC cca 100.000. Když to člověk porovná s výpočty na CPU a vezme v úvahu štědřejší projekty, je to cca 100 jader, tedy 25 počítačů. Takže v přepočtu na cenu těchto počítačů i elektřinu, vyjde to jedno dělo lépe.

Foreste, nechceš vyhlásit v rámci o. s. veřejnou sbírku na koupi tohoto drobečka, který by počítal na účet CNT? :-)

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9904
Registrován: čtv 29 bře, 2007 10:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel Core i7 + 4x nVidia GTX295

#7 Příspěvek od vkliber » ned 25 led, 2009 21:21

Prazdroj píše:...
Foreste, nechceš vyhlásit v rámci o. s. veřejnou sbírku na koupi tohoto drobečka, který by počítal na účet CNT? :-)
Nebylo by lepší toho UL1 přetáhnout k nám, zatím není v žádném týmu a nemuseli by jsme se pak hádat, kdo z členů bude platit fakturu za elektriku :lol: .
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Uživatelský avatar
pepiik
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 221
Registrován: pát 19 led, 2007 16:20
Bydliště: ČL
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel Core i7 + 4x nVidia GTX295

#8 Příspěvek od pepiik » ned 25 led, 2009 21:28

vkliber píše:Nebylo by lepší toho UL1 přetáhnout k nám, ... .
to je vyborny napad, 33iii napiste mu nekdo s dobrou nemcinou.
/\/\/ Obrázek \/\/\ . . . WCG:ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek . . . Obrázek
I like this profil: Einstein, Roseta, Malaria, uFluids, PrimeGrid, Simap, SETI, Lieden, QMC. Předem děkuji Pepiik

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#9 Příspěvek od Prazdroj » pon 26 led, 2009 09:52

vkliber píše:Nebylo by lepší toho UL1 přetáhnout k nám, zatím není v žádném týmu a nemuseli by jsme se pak hádat, kdo z členů bude platit fakturu za elektriku :lol: .
Také možnost, :-), to by vyšlo levněji, tak se snad najde nějaký němčinář, společně něco vyplodíme a Forest jako leader, by mu to mohl poslat. Ale u té elektřiny jsem automaticky počítal, že by někdo vzal ten počítač někam do firmy, kde se o elektřinu nemusí starat.

Honza
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 2432
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: GPU Grid na Linuxu

#10 Příspěvek od Honza » pon 26 led, 2009 13:38

UL1 je fakt počtář.
Momentálně na PrimeGridu ještě 8., ale nebude dlouho trvat a budu ho mít v patách na 5. pozici. 10mega na PG udělá dřív než mé stroje; to už má skorem 20mega na SETI a s touhle bestií bude mít brzy 10mega na GPUGridu.

Že by rekordní spotřeba single desktop stroje?

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#11 Příspěvek od Prazdroj » úte 27 led, 2009 07:13

Spotřeba bude asi podobně zajímavá, jako ten výkon. A ještě víc zajímavější by bylo řešení na X2 grafikách ATI, které mají ještě vyšší výkon. Nemluvě o nové generaci, která přijde letos, u které má být výkon minimálně dvojnásobný oproti té současné.

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#12 Příspěvek od Prazdroj » stř 15 črc, 2009 18:32

X měsíců jsem provozoval GPU Grid na Linuxu s původní instalací včetně ovladačů. Fedora 8 64bit, staré ovladače 177.x.x Ale před 14 dny najednou konec, všechny výpočty končily chybou. Takže jsem přešel na Fedoru 11, ovladače 180.60, CUDU 2.2 a už to šlape jak má. Až tedy na problémy s managerem 6.6.36 u počítače s více grafikami, kdy pomohl návrat na 6.5.0. S tímhle stavem se zdá se fungují i výpočty na AQUA CUDA.

Uživatelský avatar
Jamoko
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 994
Registrován: pát 20 úno, 2009 17:42
rok narození: 12 pro 1983
ID CNT statistics: 10005
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: GPU Grid na Linuxu

#13 Příspěvek od Jamoko » sob 12 pro, 2009 14:02

Zdravim,

chci se vas zeptat na vase zkusenosti s update jadra linuxu vs detekce karet. Jak nainstalovat drivery, aby je po update jadra, linux nasel. Nyni na IQE pokazdem update nasleduje reinstalace...

Diky
AMD Phenom X4 9950 BE 2,6 GHz
4x2GB DDR2 800 MHz GEIL Dragon (CL 5-5-5-15)
Asus M3A79-T Deluxe
RAID 1 2x WD Velociraptor 74GB
ATI HD4870 TOXIC 512 GDDR5
Fortron Epsilon 700W
CPU Cooler Aka Evo2 (48°C full load, 31°C idle)
CPU pasta Collaboratory Liquid Pro (tekuty kov)
Akasa Infinity Gamer
CZ Windows 7 Ultimate 64bit
a nakonec cumim do Samsung T240HD
Obrázek
CNT Supporter
CimrmanObrázek
IQEObrázek
IQE-FARMObrázek
MATFYZ-FARMObrázek

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#14 Příspěvek od Prazdroj » sob 20 úno, 2010 03:01

Já jsem vždy výpočty rozchodil a aktualizace jsem zrušil. Většinou mi přinesly více problémů, než užitku. Dokud to šlapalo, nesahal jsem na to.

Co se týče změny počtu karet, mám spíš opačnou zkušenost, odebírání. Když jsem odebral ze tří jednu, nejelo to, když dvě, jelo. Tedy bez nějaké odinstalace, přeinstalace. Ale byla to Fedora.

Uživatelský avatar
nikilauda
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 17
Registrován: stř 07 úno, 2007 17:43

Re: GPU Grid na Linuxu

#15 Příspěvek od nikilauda » ned 10 črc, 2011 19:38

Ahoj,

nejede mi GPUGrid :oops:
Fedora 15 64bit s Nvidia proprietárními ovladači (rpmfusion repository)
Notebook s Intel i7, Nvidia Quadro FX1800M

Ve Windows7 bez problémů stáhne jednotku a počítá, ale v Linuxu tvrdí že pro mne nemá žádnou práci.
Nemáte někdo tip co dělám špatně nebo zda je to "vlastnost" a snažím se zbytečně ?

Díky.
Obrázek

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 7070
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: GPU Grid na Linuxu

#16 Příspěvek od nenym » ned 10 črc, 2011 23:25

Jak přesně ta hláška zní? Z tvé interpretace to vypadá tak, že Boinc GPU vůbec nedetekoval nebo detekoval GPU bez OpenCL. To by mohlo býti ovladači z repozitářů, zkus si stáhnout drivery od AMD a aplikuj vyšší dívčí (=sudo sh ati-driver-instaler-11-xxx.xxx.run). Nezapomeň na restart, i když si to systém sám nevynutí.
Blíží se další krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 515x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
nikilauda
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 17
Registrován: stř 07 úno, 2007 17:43

Re: GPU Grid na Linuxu

#17 Příspěvek od nikilauda » pon 11 črc, 2011 07:48

Boinc 6.10.58

Nvidia nahrané balíky:
rpm -qa | grep nvidia

kmod-nvidia-2.6.38.8-32.fc15.x86_64-275.09.07-1.fc15.1.x86_64
nvidia-settings-1.0-10.fc15.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-libs-275.09.07-1.fc15.x86_64
nvidia-xconfig-1.0-8.fc15.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-275.09.07-1.fc15.x86_64
kmod-nvidia-275.09.07-1.fc15.1.x86_64
kmod-nvidia-2.6.38.7-30.fc15.x86_64-270.41.06-2.fc15.1.x86_64


Ohledně hlášky, ano, přesně tak.
LOG:
10-Jul-2011 15:51:33 [---] Received signal 1
10-Jul-2011 15:51:34 [---] Exit requested by user
11-Jul-2011 07:42:10 [---] Starting BOINC client version 6.10.58 for x86_64-pc-linux-gnu
11-Jul-2011 07:42:10 [---] log flags: file_xfer, sched_ops, task
11-Jul-2011 07:42:10 [---] Libraries: libcurl/7.18.0 OpenSSL/0.9.8g zlib/1.2.5 c-ares/1.5.1
11-Jul-2011 07:42:10 [---] Processor: 4 GenuineIntel Intel(R) Core(TM) i7 CPU M 640 @ 2.80GHz [Family 6 Model 37 Stepping 5]
11-Jul-2011 07:42:10 [---] OS: Linux: 2.6.38.8-32.fc15.x86_64
11-Jul-2011 07:42:10 [---] Memory: 7.74 GB physical, 7.81 GB virtual
11-Jul-2011 07:42:10 [---] No usable GPUs found
...




Driver od AMD? Mám Nvidia GPU, předpokládám že driver od AMD mi moc nepomůže :smt022
Obrázek

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 7070
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: GPU Grid na Linuxu

#18 Příspěvek od nenym » pon 11 črc, 2011 09:51

Sypu si popel na hlavu, popletl jsem si nejen vlákno, ale i kartu. Udělal jsem přesně tu chybu, která mi vadí na ostatních - reagoval jsem příliš rychle, aniž jsem pochopil příspěvek.
K tvému problému: vidím, že v repozitářích je verze 275, takže v tom problém není, GPUGRID by měl jet. Problém je v tom, že systém kartu nedetekuje. Já provozuji pouze BFU distribuci ubuntu, takže Fedora specific problémy jdou mimo mě. Jediná rada zní - použij instalátor z nvidie a pokud se mu nepodaří přepsat konfigurační soubor (dostaneš hlášku, že konfigurace uložil do nějakého souboru .../X11/.....rej) , tak s root právy přejmenuj původní xxx.conf na xxx.cokoli a xxx.rej na xxx.conf; já používám BFU berli sudo nautilus. Aspoň toto mi vždy na Ubuntu zabralo a systém se s kartou smířil.
Jaké má vlastnosti FX1800M však netuším, nevím, zda na GPUGRIDu pojede. Mezi doporučenými není.
Blíží se další krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 515x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
nikilauda
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 17
Registrován: stř 07 úno, 2007 17:43

Re: GPU Grid na Linuxu

#19 Příspěvek od nikilauda » pon 11 črc, 2011 11:59

Můžeš mi prosím poslat svůj /etc/X11/xorg.conf?
Předpokládám, že je tam někde option, která to povolí.
Obrázek

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 7070
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: GPU Grid na Linuxu

#20 Příspěvek od nenym » pon 11 črc, 2011 15:33

Pošlu, až se dostanu ke stroji. Jinak GPUGRID ti na té kartě asi nepojede (CC1.2 je dost málo), ostatní GPU projekty pojednou bez problémů (Boinc i non Boinc Folding).
EDIT: významová část xorg.conf

Kód: Vybrat vše

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "keyboard"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Eizo S2431W"
    HorizSync       31.0 - 76.0
    VertRefresh     59.0 - 61.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor1"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "FUS P20-2"
    HorizSync       30.0 - 82.0
    VertRefresh     51.0 - 75.0
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 9600 GT"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Screen          0
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device1"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 9600 GT"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Screen          1
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "Coolbits" "1"
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen1"
    Device         "Device1"
    Monitor        "Monitor1"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "DFP-1: nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Snad ti to bude k užitku. Mám 1x 9600GT a dva monitory v nezávislém režimu, jak jest nepříliš průhledně patrno. nenech se zmást, že jsou nadefinovány dvě GPU device, mají stejnou adresu. Asi si potřeboval na každý monitor přiřadit "jinou" GPU, jinak to moc nechápu.
Blíží se další krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 515x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „GPUGRID“